Empathie en respect ontwikkelen

Hoe helpt de School van Vrede kinderen om een houding en vaardigheid te ontwikkelen zoals empathie, respect en communicatie?

Empathie en communicatie

De collega’s op de School van Vrede helpen kinderen empathie te ontwikkelen door elke dag te oefenen met simpelweg naar elkaar te vragen. Wanneer er conflicten of misverstanden zijn, moedigen we de leerlingen aan om met elkaar in gesprek te gaan en geven we tips om die communicatie zelfstandig aan te gaan. Zo groeien ze niet alleen in het begrijpen van elkaar, maar ook in hun eigen kracht om met anderen om te gaan.

Respect

In onze ogen is de basis van een vreedzame relatie: Respect. Dat is niet iets dat je kunt opleggen. Wanneer je respect afdwingt, krijg je een soort schijn-respect, een beleefde vorm van vrees. Echte waardering en respect ontstaan wanneer kinderen de waarde van anderen inzien. En dat begint bij het besef dat elk mens, elk dier, elke plant, elk organisme leeft, en dat dat op zich al een wonder is dat ons respect verdient.

Dat geldt ook voor onszelf. Zelfrespect is zo belangrijk. Kinderen leren bij ons dat zij zelf ook die waarde hebben, en dat zelfrespect de basis vormt voor hun groei en ontwikkeling.

De sleutelvraag

Het helpt ons soms om een vraag aan onszelf te stellen. Uit het antwoord kunnen we meestal onze reactie of handeling beter afwegen. Als we respect willen ontwikkelen dan is dit een vraag die kan helpen:

Hoe zou ik willen worden behandeld door de ander?’

WAT IS

Intrinsiek respecteren

Elk kind zien als een volwaardig persoon, respecteren. Dit respect is niet afhankelijk van hoge cijfers of uitzonderlijk talent.  Intrinsiek respect heeft te maken met je waardigheid als mens.