Nieuwe Schoolgids 2024-2025 beschikbaar

Overzicht

De School van Vrede heeft de schoolgids voor het schooljaar 2024-2025 gepubliceerd. De gids biedt een uitgebreid overzicht van de belangrijkste schoolinformatie, waaronder onze visie, het onderwijsprogramma, leerlingenzorg en ouderbetrokkenheid. Hieronder vindt u enkele van de belangrijkste onderwerpen uit de gids.

Download de schoolgids: De Schoolgids-2024-2025

Visie en Kernwaarden

De School van Vrede streeft naar een evenwichtige ontwikkeling van academische vaardigheden en persoonlijke groei. De school richt zich op drie centrale doelen:

  • Vrede in jezelf: Het stimuleren van zelfbewustzijn en zelfvertrouwen bij leerlingen.
  • Vrede met anderen: Het bevorderen van respectvolle interacties en samenwerking tussen leerlingen.
  • Vrede met de omgeving: Het aanmoedigen van zorg voor de natuur en omgeving en samen goede oplossingen mogelijk maken voor problemen.

Deze doelen zijn verweven in het dagelijks onderwijs en vormen de basis van de pedagogische aanpak.

Cirkelwerking en Gemeenschapsvorming

De school maakt gebruik van cirkelwerkingen, waarbij alle deelnemers gelijkwaardig deelnemen aan dialogen. Dit bevordert open communicatie en wederzijds respect, en wordt ingezet in de klas, tijdens ouderbijeenkomsten en onze wekelijkse interne vergaderingen. De kernwaarden van oprechtheid, mildheid en bescheidenheid vormen de basis voor deze methode, die een gevoel van verbondenheid en eenheid stimuleert binnen de schoolgemeenschap.

Natuur- en Projectgericht Onderwijs

De School van Vrede biedt ervaringsgericht onderwijs dat aansluit bij de leefwereld van de leerlingen. Projectgericht onderwijs en natuuractiviteiten spelen hierin een grote rol. Zo onderhouden leerlingen een schoolmoestuin, waar ze leren over natuur en voedselproductie, en doen ze praktische kennis op over het belang van duurzaamheid. Elke woensdag worden leerzame excursies georganiseerd, zoals natuurwandelingen of bezoeken aan lokale ambachtslieden. Deze excursies dragen bij aan een bredere kijk op de wereld en verbinden theorie en praktijk.

Jeelo Projectonderwijs

De school maakt gebruik van Jeelo, een projectgerichte onderwijsmethode, waarin thema’s als milieuzorg en sociale verantwoordelijkheid centraal staan. Door vakken zoals taal, rekenen en maatschappij te integreren in projectwerk, leren de leerlingen vaardigheden in een betekenisvolle context. Elk project wordt afgesloten met een concrete presentatie, waaraan ouders en familieleden kunnen deelnemen.

Ondersteuning en Leerlingenzorg

De School van Vrede biedt uitgebreide ondersteuning voor leerlingen, waaronder basisondersteuning en gespecialiseerde programma’s. Er wordt gewerkt met methodes zoals Conscious Discipline en Aikido-lessen om sociaal-emotionele ontwikkeling te bevorderen. Door middel van handelingsplannen, observaties en regelmatige oudergesprekken wordt de voortgang van leerlingen zorgvuldig gemonitord. Bij aanvullende ondersteuning werkt de school samen met externen, zoals logopedisten en jeugdartsen.

Ouderbetrokkenheid en Medezeggenschap

Ouderbetrokkenheid is een belangrijk onderdeel van de School van Vrede. Ouders worden uitgenodigd om deel te nemen aan schoolactiviteiten, zoals excursies, en worden betrokken bij de ontwikkeling van hun kind door ouder-kindgesprekken en portfoliogesprekken. Daarnaast hebben ouders de mogelijkheid om deel te nemen aan de Medezeggenschapsraad, waar zij samen met vertegenwoordigers van het team inspraak hebben in belangrijke schoolzaken.

Schoolregels en Veiligheidsbeleid

De School van Vrede hanteert een preventief veiligheidsbeleid dat zich richt op respectvolle omgang en harmonieus gedrag. De leerlingen leren communicatieve vaardigheden om met elkaar in dialoog te gaan en krijgen structurele ondersteuning om sociaal-verbindend gedrag te ontwikkelen. Er is een klachtenprocedure beschikbaar voor ouders en leerlingen, met stappen die variëren van gesprek met de leerkracht tot bemiddeling door de directeur en vertrouwenspersoon.

De volledige schoolgids is te downloaden: De Schoolgids-2024-2025 of verkrijgbaar op school. Voor meer informatie kunt u contact opnemen via de Parro-app of per e-mail.

Wij nodigen ouders en verzorgers uit om de schoolgids door te nemen en vertrouwd te raken met het beleid en de aanpak van de School van Vrede voor het komende schooljaar.

WAT IS

Intrinsiek respecteren

Elk kind zien als een volwaardig persoon, respecteren. Dit respect is niet afhankelijk van hoge cijfers of uitzonderlijk talent.  Intrinsiek respect heeft te maken met je waardigheid als mens.